Jak zrobić domowy bulion warzywny?

Co nowego u nas

Dobry bulion warzywny to aromatyczny wywar z warzyw i przypraw gotowanych w garnku. Stanowi bazę do zupy, ale nie tylko. Wywar warzywny może stanowić ważny składnik wielu dań jednogarnkowych, jak gulasz czy leczo. Raz przygotowany bulion warzywny w słoiczku wykorzystasz wielokrotnie do różnych przepisów. Jak przygotować idealny bulion domowy? Zobacz najlepsze porady!

Jak ugotować bulion warzywny krok po kroku?

Bulion warzywny domowy przygotowuje się podobnie jak bulion drobiowy, z tą różnicą, że nie ma tutaj mięsa. Najważniejszym składnikiem będzie włoszczyzna, czyli kombinacja warzyw takich jak cebula, marchew, korzeń pietruszki, por i seler. Obrane i oczyszczone składniki umieszcza się z zimnej wodzie i gotuje około dwóch godzin, dodając przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Odcedzone gotowane warzywa można później wykorzystać - na przykład do przygotowania pysznej sałatki. 

Jak widzisz, bulion warzywny naturalny przygotowuje się dość prosto, a do jego ugotowania potrzebne są jedynie podstawowe składniki. 

Aromatyczny bulion warzywny można od razu przerobić na zupę tradycyjną lub zupę krem albo podzielić na porcje i umieścić w lodówce lub zamrażarce, jeśli będzie potrzebny później. Bulion warzywny do mrożenia nadaje się idealnie. Można go trzymać w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Pamiętaj tylko, że raz rozmrożony nie powinien być zamrażany ponownie! 

Jak wzbogacić smak bulionu warzywnego?

Podstawowy, bardzo uniwersalny przepis, można dowolnie modyfikować, a każdy dodatek może odegrać zupełnie inną rolę. 

  • Odrobina cukru - wzbogaci smak zupy paprykowej albo pomidorowej zrobionej na bulionie.
  • Wędzona słodka papryka - to bardzo dobry pomysł, jeśli na bulionie będzie przygotowany gulasz. 
  • Sos sojowy - sprawi, że bulion będzie bardziej słony, doskonale sprawdzi się w przepisach kuchni azjatyckiej. 
  • Korzeń imbiru - sprawi, że każde danie będzie bardziej pikantne. Poza tym ma liczne właściwości prozdrowotne. 

Jak dalej wykorzystać bulion warzywny wege?

Wiesz już, jak ugotować wywar warzywny oraz jakich przypraw można użyć dodatkowo, żeby bulion z warzyw stał się bardziej wyrazisty. Co dalej, gdy jest już gotowy i smakuje perfekcyjnie? Na wstępie warto wspomnieć, że własny bulion warzywny w słoiczku możesz zastosować w każdym przepisie, gdzie pojawia się bulion warzywny w kostce. Chcąc jednak operować konkretnymi przepisami, warto wyszczególnić kilka kategorii. Co dalej robić z bulionem?

  • Zupa krem - bardzo prosty sposób na ciepły obiad, gdy masz już bulion warzywny w słoiku. Teraz wystarczy dodać ulubione warzywo i gotować do miękkości. W zależności od upodobań może to być brokuł, dynia, cukinia albo pomidory. Na wierzch zupy warto dodać grzanki oraz świeże zioła - będzie wówczas wyglądać obłędnie!
  • Zupa z mrożonki - w sklepach można znaleźć wiele mieszanek warzywnych idealnych na zupę. Gdy zawartość trafi do garnka razem z bulionem, bardzo szybko uzyskasz pyszną zupę. 
  • Risotto - to oryginalny rodzaj ryżu znany z kuchni włoskiej. Chcąc przygotować ryż do Risotto, nie stosuje się gotowania w osolonej wodzie, tylko właśnie w bulionie z dodatkiem masła. Ziarna ryżu pochłaniają wodę razem z całym aromatem. Dzięki temu esencjonalny wywar warzywny zdecydowanie poprawia smak potrawy. 
  • Dania jednogarnkowe - odrobina gęstego, aromatycznego bulionu wzbogaci smak wielu potraw takich jak gulasz, strogonow albo leczo. 

Bulion warzywny do słoików - podsumowanie

Bulion warzywny w słoiczku przygotowuje się szybko i prosto. Nawet wtedy, gdy apetyt nie dopisze i zostanie duża ilość, łatwo go przechowywać i wykorzystać ponownie na wiele sposobów. Buliony warzywne, podobnie jak mięsne, mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!