Idealne ciasto na pierogi - najlepszy przepis na ciasto!
Idealne ciasto na pierogi to coś, co doceniają zagraniczni turyści zafascynowani tą potrawą. Dobry przepis warto jednak zapamiętać także na własny użytek. Jeśli przygotujesz je prawidłowo, będzie się łatwo zagniatać i rozwałkowywać, a po ugotowaniu zachwyci wyjątkowym smakiem. Jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie.
Historia pierogów
Zanim wyjaśnimy, jak robi się tradycyjne ciasto na pierogi, warto jeszcze wyjaśnić co to za potrawa i skąd się wzięła. Nam kojarzą się przede wszystkim ze świętami i tradycyjną kuchnią polską, jednak ich pochodzenie jest znacznie starsze. Najwcześniej wyroby z cienkiego ciasta pierogowego pojawiły się w Chinach. To stamtąd trafiły do Europy i zostały przekształcone w lokalne potrawy - uwielbiane w Polsce pierogi z mięsem albo z kapustą i grzybami, ukraińskie pierogi pielmieni, włoskie raviolli, gruzińskie chinkali.
Jak widzisz, sprawdzą się w przypadku każdego nadzienia - grunt, to znać podstawowy przepis! W Polsce pierogi uchodzą za danie narodowe, ale możesz je odnaleźć także i w innych kuchniach, chociaż już w nieco innej wersji.
Tradycyjne ciasto na pierogi - najważniejsze składniki
Ciasto do pierogów ma bardzo krótki skład. Podstawą jest dobrej jakości mąka. Oprócz tego potrzebna jest ciepła woda, odrobina soli oraz jajko. Jeśli interesuje Cię szybkie ciasto na pierogi, do przygotowania około 40 sztuk będą potrzebne składniki w następujących proporcjach:
- 300 g mąki pszennej;
- 125 ml wrzącej wody;
- 1 jajko;
- 20 g masła;
- szczypta soli.
Najlepszym rodzajem mąki do pierogów jest mąka pszenna typ 500 lub 650. Nawet bardzo dobry przepis na ciasto na pierogi nie da imponujących efektów, jeśli użyjesz mąki o innym przeznaczeniu. Należy także pamiętać o tym, żeby wybierać masło o dużej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz zrobić dobre ciasto na pierogi, należy używać masła przynajmniej 82% i w żadnym wypadku nie zastępować go margaryną.
Warto też zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Do lepienia pierogów najlepiej używać podsypanej mąką stolnicy. Przydatne są także specjalne foremki do wycinania pierogów, choć doświadczone gospodynie domowe doskonale wiedzą, że równie dobrze można sobie poradzić, wycinając odpowiednio duże kawałki ciasta za pomocą szklanki.
Jak zrobić ciasto na pierogi krok po kroku - instrukcja
Przepis na ciasto do pierogów nie jest trudny, ani skomplikowany. Wszystko na pewno wyjdzie, pod warunkiem, że wykona się wszystkie kroki we właściwy sposób.
- Przesianą mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie wgłębienie.
- W zagłębieniu umieść jajko oraz masło.
- Wymienione składniki wymieszaj ze sobą, najlepiej za pomocą noża.
- W trakcie mieszania stopniowo dolewaj wodę. Ważne, żeby była ciepła, ale nie wrząca.
- Następnie dokładnie zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto na dobre pierogi powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
- Zanim zostanie rozwałkowane, zawiń je w folię i umieść w lodówce na 10 minut.
- Wyciągnięte z lodówki ciasto idealne na pierogi trzeba teraz rozwałkować, a następnie powycinać, wypełnić farszem i zawijać.
- Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, osolonej wodzie. Będą gotowe mniej więcej dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Pamiętaj, żeby nie wrzucać ich do garnka zbyt dużo. Pierogi należy raczej gotować partiami po 15, maksymalnie 20 sztuk.
Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie, a po dodaniu farszu dokładnie zlepione, żeby wyroby nie rozleciały się podczas gotowania.
Regionalne wersje pierogów - nie tylko gotowane
Ciasto na miękkie pierogi najczęściej służy właśnie do gotowania w osolonej wodzie. Są jednak wyjątki od tej reguły. W niektórych regionach jada się także smażone pierogi.
Jaki farsz do pierogów wybrać?
Znasz już dobry przepis na ciasto na pierogi. A co z nadzieniem? Jest tu cała paleta możliwości! Bardzo dobre ciasto na pierogi z przepisu można wykorzystać zarówno do przygotowania dania na słono, jak i na słodko. Najbardziej tradycyjne receptury praktykowane w polskim domach to pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami. Można jednak zdecydować się na wiele nieszablonowych rozwiązań. Do pierogów doskonale pasuje także szpinak albo soczewica. Wegetarianie bardzo cenią też pierogi z kaszą gryczaną.
Do słodkich przepisów najlepiej wybierać owoce sezonowe, które w danym momencie są dostępne - truskawki, jagody, wiśnie, a nawet śliwki. Doskonałe ciasto na pierogi dobrze komponuje się z każdym rodzajem owoców.
Jak podawać pierogi i jak je przechowywać?
Ciasto na dobre pierogi sprawi, że potrawa wszystkim zasmakuje. Zanim jednak goście i domownicy skosztują tego specjału, goście zwrócą uwagę także na sposób podania. Jak serwować pierogi? Do pierogów przygotowanych na obiad najczęściej dodaje się smażoną cebulkę lub skwarki z boczku. Słodkie pierogi z owocami najlepiej podać z jogurtem albo bitą śmietaną.
Często ciasto na idealne pierogi przygotowywane jest w znacznie większych ilościach niż w przepisie i zjedzenie wszystkiego za jednym razem jest niemożliwe. Nie ma jednak powodów do zmartwień, ponieważ pierogi można mrozić. Dotyczy to zarówno surowych, jak również ugotowanych. W obu przypadkach najlepiej rozłożyć je na tacce tak, aby nie stykały się ze sobą. Dzięki temu nie będą zlepione. Tak przygotowane pierogi można mrozić wstępnie przez godzinę. Po wyjęciu z zamrażalnika można je przełożyć do woreczka i umieścić już wszystkie razem. Surowe pierogi do mrożenia warto dodatkowo oprószyć mąką, a gotowane polać odrobiną oleju lub oliwy.
Gotowe pierogi można odgrzewać w piekarniku, na patelni, a nawet w kuchence mikrofalowej. Są bardzo uniwersalnym daniem, które łatwo się przechowuje i nawet po dłuższym czasie nie tracą swojego smaku i właściwości.
Proste ciasto na pierogi - podsumowanie
Cienkie i delikatne ciasto na pierogi można naprawdę łatwo przygotować w domu. Dlatego nie ma potrzeby, żeby kupować gotowe produkty w sklepie. Bardziej czasochłonne niż przygotowanie ciasta jest lepienie i wypełnianie farszem, ale i z tą kwestią można sobie poradzić, angażując innych domowników do pomocy. Każdy, kto umie zrobić pyszne ciasto na pierogi, może wykorzystać je na wiele sposobów. Istnieje tak dużo wersji nadzienia, że można próbować czegoś nowego przez cały rok. W książkach kucharskich i na blogach znajdą się opcje dla wszystkich, niezależnie od tego czy jesz mięso, czy szukasz opcji wegetariańskich albo na słodko.