Czym zastąpić mięso? Sprawdź, jaki stosować wegański zamiennik

Co nowego u nas

Warzywne zamienniki mięsa w diecie - najlepsza alternatywa dla mięsa

Dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością. To wyraźny trend widoczny w Polsce i na świecie. Dlatego zapotrzebowanie na zamienniki mięsa wciąż rośnie. Skąd takie postawy? Powody są różne. Wegetarianie i weganie mogą wybierać swoją dietę ze względu na swoje przekonania, walory smakowe, ze względów zdrowotnych czy religijnych. Wiele osób podkreśla, że przejście na substytuty mięsa miało pozytywny wpływ na ich samopoczucie. 

Niezależnie od tego, jaki powód jest tu kluczowy, decydując się na posiłki wege, musisz wiedzieć, co jeść zamiast mięsa, żeby dania były smaczne, sycące i bogate we wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co zamiast mięsa? Gotowe produkty od Garden Gourmet

Ten kto zna dietę wegetariańską wyłącznie ze słyszenia, może sądzić, że bezmięsne posiłki sprowadzają się głównie do jedzenia dużej ilości sałatek. Nic bardziej mylnego! Roślinne zamienniki mięsa mogą przecież przypominać tradycyjne dania jak sznycel, klopsiki albo nuggetsy, tyle, że nie są zrobione z produktów zwierzęcych. Szeroką ofertę takich produktów znajdziesz właśnie w Garden Gourmet. Co do ziemniaków zamiast mięsa? Jeśli szukasz odpowiedzi na to pytanie, pewnie zainteresuje Cię burger roślinny, sznycel roślinny albo warzywne klopsiki. To substytuty mięsa, które wyglądają podobnie jak dania, które już znasz, ale są produkowane z roślin. Zamiennik mięsa w postaci gotowego dania pozwala przygotować szybki posiłek, gdy nie masz czasu na eksperymentowanie z tworzeniem warzywnych kotletów samodzielnie.  To duże ułatwienie, gdy zastanawiasz się, co zamiast mięsa do ziemniaków. Szczególnie weganie mają utrudnione zadanie, bo zamiast jajek używają na przykład siemienia lnianego lub nasion chia, żeby zachować odpowiednio zwartą strukturę potrawy. Tu często potrzebna jest wprawa. 

Wegańskie zamienniki mięsa, które są bogate w białko roślinne 

Co na obiad zamiast mięsa? Szukając odpowiedzi na to pytanie, nie należy kierować się wyłącznie modą. Rozsądna alternatywa dla mięsa to takie produkty, dzięki którym dostarczysz do organizmu potrzebne składniki odżywcze. 

Składniki bogate w białko roślinne to przede wszystkim bób, ciecierzyca, fasola czerwona, groch, soczewica oraz soja. Szczególnie ta ostatnia cieszy się wielką popularnością jako zamiennik mięsa dla wegetarian o szerokim zastosowaniu. W sklepach można znaleźć sojowe kotlety czy sojowe wędliny, nie mówiąc już o mleku sojowym dostępnym obecnie w większości sieciowych kawiarni. Wymieniając zamienniki mięsa dla wegetarian, nie można zapomnieć też o tofu. Ten produkt powstający z mleka sojowego świetnie nadaje się do sałatek, na grilla czy do zupy. 

Jakie są popularne dodatki do dań bezmięsnych?

Talerz wegetarianina może być o wiele bardziej kolorowy niż tego, kto nie docenia jarskiej kuchni. W tradycyjnej polskiej kuchni przyjmuje się, że większość dań jest jadanych z ziemniakami. Będą na diecie wege, można jednak popisać się kreatywnością, dobierając dodatki do dań głównych w bardziej kreatywny sposób. 

Do wielu dań będą pasować warzywa grillowane lub smażone na patelni, takie jak cukinia i bakłażan. Do roślinnych klopsików zamiast puree z ziemniaków można serwować puree z batatów albo z dyni. 

Zachęcamy także do sięgania po warzywa takie jak brokuł, kalafior oraz fasolka szparagowa. Można je gotować w garnku albo na parze. Do filetów roślinnych znakomicie będzie pasować sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi. 

Wegetariańskie zamienniki mięsa - podsumowanie

Alternatywa mięsa istnieje i inspiruje wiele osób - zwłaszcza z młodego pokolenia. Jeśli myślisz o ekologii, cierpieniu zwierząt i zmieniającym się klimacie to pewnie roślinny zamiennik mięsa w diecie jest tym, czego szukasz. A gdy wiesz już, co można jeść zamiast mięsa, pozostaje zrobić odpowiedni zapas produktów i cieszyć się nimi każdego dnia, przygotowując pyszne potrawy dla siebie, dla rodziny i dla gości. 

Bibliografia:

  1. Duda Z.: Wegetariański bezmięsny schabowy, Gospodarka mięsna, 2000

  2. Gawęcki J., Białka w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 2003

  3. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K.: Kompendium dodatków do żywności, Hortimex, Konin, 2003

  4. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. [1997], Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Instytut Danone – Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!