Co zamiast jajek do ciasta? Dobre zamienniki| Garden Gourmet

Co nowego u nas

Czym zastąpić jajka w cieście?

Czym zastąpić jajko w cieście? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób na diecie wegańskiej, które nie chcą rezygnować z wypieków. Restrykcyjne zasady weganizmu rzeczywiście nakazują, żeby nie używać kurzych jaj. Na szczęście można sobie poradzić z tymi ograniczeniami. Co do ciasta zamiast jajek? Wyjaśniamy, jakich produktów należy użyć. 

Co zamiast jajek do ciasta? Najlepsze propozycje

W przepisach wegańskich można znaleźć wiele propozycji no to, jak zastąpić jajka w cieście. Dzięki temu wciąż można regularnie piec, nie rezygnując przy tym ze swoich przekonań i wyborów żywieniowych. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które zdecydowanie najlepiej sprawdzają się w tej roli. 

  • Siemię lniane lub nasiona chia - to najlepsza odpowiedź na pytanie, czym zastąpić jajko w cieście drożdżowym. Taki dobór składników nie wpływa na smak wypieku. Żeby konsystencja masy najlepiej odpowiadała przepisowi z jajkiem, należy użyć jedną łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia oraz 2-3 łyżek ciepłej wody.
  • Mąka z ciecierzycy - to kolejny składnik, który może zastępować jaja, jeśli wymiesza się go z odrobiną wody. Dwie łyżki wody i dwie łyżki mąki z ciecierzycy to odpowiednik jednego jaja.
  • Puree z dyni lub batatów - to patent często stosowany w przepisach na ciasta korzenne, pierniki i brownie w wersji wegańskiej. 1/4 szklanki puree to odpowiednik jednego jaja.
  • Rozgnieciony banan - jeden z najprostszych wyborów, szczególnie jeśli w domu masz dużo owoców. Połowa banana odpowiadać objętości jednego jajka. Pamiętaj, że owoc powinien być bardzo dojrzały, czyli mieć cienką skórkę i bardzo miękki miąższ. Warto sięgnąć po ten sposób zwłaszcza jeśli przygotowujesz placuszki albo naleśniki. 
  • Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana - to najlepszy wybór, gdy zastanawiasz się, czym zastąpić jajko w cieście kruchym. Jedna łyżka skrobi połączona z dwiema łyżkami wody odpowiada jednemu jajku ze standardowego przepisu. Spełni swoją rolę tam, gdzie potrzebny jest składniki wymagający wiązania. 

  • Mus jabłkowy - ostatni sposób na to, czym zastąpić białko jaja kurzego w cieście. Warto zastosować tę metodę w wilgotnych wypiekach - na przykład do ciasta marchewkowego. 

Jakie ciasta można przygotować bez jaj?

Nie każde ciasto da się przygotować bez jajek. Niektóre receptury wymagają ubicia piany z białek, a takiego efektu nie da się osiągnąć korzystając z roślinnych alternatyw. Dlatego będąc na diecie wegańskiej należy odpuścić sobie takie ciasta jak beza albo biszkopt. Nie przygotujesz też klasycznych makaroników. Nie ma jednak powodu do smutku, ponieważ pozostaje jeszcze wiele innych przepisów. Wśród wegańskich wypieków warto wymienić przede wszystkim:

  • ciasto bananowe;
  • brownie z musem jabłkowym;
  • muffiny z siemieniem lnianym;
  • szarlotka;
  • bułeczki cynamonowe. 

Zamienniki jajek w cieście nie tylko dla wegan

Unikanie jaj w diecie to domena wegan, ale nie tylko. Pamiętajmy o tym, że niektórzy muszą zrezygnować z używania tych produktów ze względu na alergie pokarmowe. Zamienniki jajek do ciasta mają zatem szersze zastosowanie niż się powszechnie wydaje. 

Co do ciasta zamiast jajek - podsumowanie

Wiesz już, czym można zastąpić jajka w cieście. Jeśli zastosujesz odpowiednie produkty we właściwych proporcjach, nie musisz obawiać się o to, czy wypiek na pewno wyjdzie. Sprawdzone metody to gwarancja tego, że przepis zawsze wyjdzie tak jak trzeba i można będzie się cieszyć smakiem ulubionego deseru. 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!